A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді, спорту, культури виконавчого комітету Старосинявської селищної ради

Десять способів зробити урок цікавим для учнів

Дата: 05.02.2021 14:01
Кількість переглядів: 247

Чи траплялося вам поглянути на свій клас посеред уроку і побачити, як учні «літають у хмарах»? Вам може здаватися, що ваш урок ідеальний і для учнів він буде дуже цікавим. Але тим не менш ви бачите, як діти відволікаються й не слухають вас.

Кожному вчителеві важливо знайти способи зробити свої заняття цікавими. Тільки так учні зможуть засвоювати й утримувати в пам'яті інформацію, яку ви їм викладаєте.

Протягом багатьох десятиліть учителі вигадували нові методи навчання, які дозволяли б тримати учнів у тонусі й мотивували їх учитися. Деякі методи не пройшли перевірку часом, проте інші виявилися досить ефективними.

Розглянемо 10 перевірених способів зробити урок цікавим для учнів.

1. Вносьте у свої уроки загадку

Навчання цікавіше для учнів, коли вони не знають, чого очікувати. Вносьте у свої уроки трохи таємничості. Коли ви вивчаєте якусь тему, давайте дітям на початку уроку невелику підказку. Це допоможе вам внести загадку в процес навчання. Так діти будуть зацікавлено чекати на новий матеріал, щоб розгадати цю загадку.

2. Не повторюйте матеріалу підручника

У підручниках подається основний матеріал, який, зрозуміло, потрібно висвітлювати на уроках. Але намагайтеся при поясненні в класі не повторювати дослівно матеріал підручника, бо це робить уроки нецікавими для учнів. Коли ви повторюєте матеріал, уже відомий учням, намагайтеся подавати його інакше. 

При повторенні пройденого матеріалу також можна використовувати метод «3–2–1», який дозволяє запам'ятовувати основні ідеї, але не повторювати матеріал дослівно. Суть методу полягає в тому, що учні малюють піраміду в зошиті й записують три нові факти, які вони дізналися, два факти, які були для них цікавими, і одне питання, яке залишилося в них після вивчення теми.

3. Вигадуйте навчальні ігри

І в 5, і в 25 років люди люблять гратися. Ігри – це ще й хороший спосіб зробити урок цікавим. 

Якщо на уроці ви вивчаєте правопис нових слів, проведіть гру на вибування, у якій ви будете диктувати слова, а учні писатимуть їх у зошиті. Кожен, хто неправильно напише нове слово, вибуває – і так доти, поки не буде визначено переможця. 

Якщо ви викладаєте математику, подібні ігри можна проводити з використанням математичних формул або розв'язанням прикладів. Ігри зроблять процес навчання захопливим для дітей і принесуть їм безліч позитивних емоцій.

4. Давайте учням можливість вибору

Одна з ефективних стратегій навчання – пропонувати учням можливість вибору. Це може суттєво підвищити мотивацію учнів, тому що можливість вибору завжди збуджує інтерес і розвиває самостійність.

Коли учні виконують завдання, давайте їм кілька завдань на вибір. Наприклад, ви можете дати дев'ять завдань, з яких учні повинні вибрати і виконати три.

5. Використовуйте технології

Технології – це чудовий спосіб зробити уроки цікавими. Діти дуже люблять електронні пристрої, тому намагайтеся якомога частіше включати їх у навчальний процес. 

Замість того щоб просто читати лекцію перед класом, використовуйте презентації та інтерактивні дошки. Скористайтеся програмами для відеоконференцій і проведіть спільний урок з іншим класом в іншому місті або країні. Використовуйте різні технології – і ви побачите, як зростає інтерес учнів до навчання.

6. Ставтеся простіше до навчального процесу

Ефективне навчання – це дуже важливо. Але це не означає, що ви повинні завжди бути максимально серйозними під час уроків. Розслабтеся й визнайте, що в учнів можуть бути й інші інтереси, крім навчання. Іноді можна внести в навчальний процес трохи гумору. Ви побачите, що вашим учням стане набагато цікавіше.

7. Зробіть уроки більш інтерактивними

Найчастіше під час уроків учитель пояснює матеріал перед класом, а учні слухають і конспектують. На жаль, це не найефективніший спосіб підтримувати інтерес учнів до предмета. 

Зробіть навчання більш інтерактивним: якщо ви додасте до навчального процесу більше практики, учні будуть постійно залучені в нього. Практикуйте групові форми роботи і навчальні проєкти, у яких кожен учень відповідає за свою частину роботи. Проводьте досліди в класі. Інтерактивні форми роботи зроблять урок більш цікавим для дітей.

8. Пов'язуйте матеріал із життєвим досвідом учнів

Коли ви пояснюєте якийсь матеріал, розповідайте і про те, де це застосовується в житті. Так учні краще зрозуміють, навіщо їм вивчати певний предмет. 

Якщо учні запитують у вас, чому вони повинні вчити математику, фізику або будь-який інший предмет, а ви відповідаєте: «Тому що», ви втратите довіру учнів. Замість цього спробуйте пояснити користь від предмета на реальному прикладі: «Ви вивчаєте математику, тому що в житті вам доведеться сплачувати рахунки і планувати сімейний бюджет». Пряма відповідь допомагає учням установити зв'язок між тим, що вони вивчають у школі, і як вони зможуть застосовувати отримані знання в житті.

9. Використовуйте метод «перевернутого навчання»

Метод «перевернутого навчання» з'явився в 2012 році і з того часу став популярним серед учителів. Він полягає в тому, що діти вивчають нову інформацію вдома, а в класі обговорюють вивчений матеріал, критично його оцінюють і закріплюють. 

Сьогодні багато вчителів говорить про те, що «перевернуті уроки» дають хороші результати. У таких умовах учні можуть працювати в потрібному їм темпі (і таким чином забезпечується диференційоване навчання) і взаємодіяти один з одним у класі під час обговорень. Спробуйте застосувати цей метод на кількох уроках і поспостерігайте, як втягуються в навчальний процес учні.

10. Мисліть нестандартно

Не обов'язково проводити кожен урок по шаблону, щоб він складався з пояснень і конспектування. Плануйте нестандартні форми проведення уроків. Наприклад, ви можете запросити на урок гостя, піти з учнями на екскурсію або провести заняття на свіжому повітрі. Коли ви спробуєте щось нове і незвичайне, це з великою ймовірністю сподобається вашим учням.

Ви можете узгодити свої дії з іншим учителем і спланувати міждисциплінарний урок. Також можна використовувати інтернет і провести віртуальну екскурсію. Дітям буде цікавіше вчитися, якщо ви будете творчо підходити до подачі матеріалу.


« повернутися

Вхід для адміністратора