A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді, спорту, культури виконавчого комітету Старосинявської селищної ради

10 онлайнових курсів для сучасного вчителя

Дата: 07.11.2020 16:46
Кількість переглядів: 257

Редакція сайту Освіта.ua склала короткий перелік онлайнових курсів, які можуть бути корисними для особистісного та професійного розвитку вчителів Нової української школи. Ці курси допоможуть вам організувати корисні й незабутні сторінки власної освіти впродовж життя. 

Навчаймось вчитись

Посилання на курс. Платформа: Prometheus. Мова: англійська з українськими субтитрами.

Український переклад найпопулярнішого в світі онлайн-курсу «Learning How to Learn: Powerful mental tools to help you master tough subjects» – можливість одержати доступ до неоціненних навчальних методів від провідних експертів у математиці, літературі, природничих науках, музиці та спорті. 

Разом з ними ви дізнаєтеся, як наш мозок використовує два абсолютно різні способи навчання та як групує інформацію. Ви поговорите про ілюзії в навчанні та ефективні способи запам’ятовування інформації. Опануєте мистецтво не гаяти час і зануритесь у наукові дослідження стосовно найефективніших способів вивчення складних тем. 

Завдяки цьому курсу ви зрозумієте, як покращити ваші навички навчатися нового, а, значить, і все своє життя!

Якщо ви вже експерт у своїй сфері, цей курс дозволить зазирнути до глибин навчального процесу та надасть нові навички для успішного навчання. Цей курс відповість на питання: що таке навчання; як групувати інформацію; гаяння часу та пам'ять; ренесансне навчання та відкриття вашого потенціалу.

Емоційний інтелект

Посилання на курс. Платформа: Освітній Хаб міста Києва. Мова: українська.

Коефіцієнт інтелекту – IQ – відомий кожному школяру. Він вимірюється як кількість виконаних завдань в одиницю часу. Усі ми знаємо, що інтелект, безумовно, дуже важливий для кожної людини. Але чи є він визначальним в нашому житті?

Сьогодні все більше вчених переконують нас, що завдяки лише звичайному інтелекту дуже важко досягти успіху в житті. Що успіх визначає те, як ми вміємо спілкуватися з іншими людьми, впливати на них та керувати власним станом. Усе це – про емоційний інтелект.

Цей онлайновий курс допоможе вам краще керувати власними емоціями, розвинути емпатію та досягти успіху в будь-якій сфері! Ви дізнаєтеся, що таке емоційний інтелект; довідаєтеся про емпатію; поміркуєте керування емоціями; розглянете зв’язок емоцій та раціональності; попрацюєте з мотивацією.

Креативне мислення

Посилання на курс. Платформа: ВУМ on-line. Мова: українська.

Майже кожна людина стикається із ситуацією з високою долею невизначеності, у якій немає однозначного правильного розв’язку, але необхідно ухвалювати рішення і діяти. 

Саме тоді на допомогу приходить креативне мислення. Краще, звісно, знати і вміти цілеспрямовано застосовувати цю потужну здатність, закладену в нас природою. У найближчий час кількість та інтенсивність ситуацій, що вимагатиме від нас нестандартного підходу, лише зростатимуть. Недарма експерти Світового економічного форуму в Давосі включили креативне мислення у ТОП 5 компетенцій найближчого десятиліття.

Креативне мислення часто ще називають out-of-the-box thinking, тобто мисленням поза шаблонами. Подолання стереотипів і вихід за межі  – лише один з аспектів креативності, інші не менш важливі – уміння експериментувати та змішувати, формувати нові патерни, оперувати складністю. Разом з тим, варто не плутати креативність із самовираженням і мистецькою творчістю. Основне завдання цього курсу – допомогти вам розвивати та підтримувати власну креативність (через розуміння принципів та регулярні тренувальні вправи).

Основи машинного навчання

Посилання на курс. Платформа: Google Digital Workshop. Мова: англійська з українськими субтитрами.

Дізнайтеся, як машинне навчання допомагає покращити життя та розвивати бізнес. У світі багато речей, які ми розуміємо та з якими можемо взаємодіяти інтуїтивно. Знак "Стоп", частково вкритий снігом, усе одно знак "Стоп". У крісло в п’ять разів більше за звичайне усе одно можна сісти. Але звичайним комп’ютерам така інтуїтивна логіка недоступна. Проте завдяки вдосконаленим технологіям і машинному навчанню сучасні комп’ютери здобули цю перевагу. 

Незалежно від складності завдання (від сортування огірків на японських фермах до допомоги індійським лікарям у діагностиці захворювань очей), машинне навчання змінює спосіб, у який людство використовує програмне забезпечення для розв’язання проблем і покращення якості життя. 

Машинне навчання – це потужний інструмент. Воно може відкрити нові можливості для зростання, а також допомогти автоматизувати наявні процеси, що зробить їх більш дієвими та ефективними. 

Про школу для вчителів

Посилання на курс. Платформа: EdEra. Мова: українська.

Працювати вчителем непросто: іноді робота приносить багато задоволення й радості, а інколи – стрес і тривогу. І з такими ситуаціями потрібно вміти впоратися. 

Курс охоплює такі блоки: юридичні підказки для вчителів; що треба знати про адміністративну рутину; психологічне здоров’я вчителів; конфлікти в школі; медіація.

Упродовж навчання ви поговорите з викладачами про права, обов’язки та відповідальність учителів: де вона починається та де закінчується; адміністративну рутину: педагогічне навантаження, зарплати, підвищення кваліфікації та відпустки; конфлікти в школі та їхнє вирішення, а також медіацію; ваші особисті кордони, емоційне вигорання на роботі та мотивацію. 

Після проходження онлайнового курсу ви навчитеся: відстоювати власні права та розуміти свою відповідальність; дбати про емоційне здоров’я; вибудовувати особисті кордони; ефективно вирішувати конфлікти на різних рівнях; застосовувати медіацію в щоденній роботі; мотивувати себе й інших.

Інтерактивне навчання: інструменти та технології

Посилання на курс. Платформа: Дія. Цифрова освіта. Мова: українська.

Як організувати навчальний процес поза рамками звичайного шкільного класу, застосовувати онлайнові інструменти та сучасні ґаджети і технології: відеоконференцзв'язок, інтерактивні панелі та сучасне програмне забезпечення? 

Автори курсу пропонують відкрити нові можливості разом із вчителями-експертами з інтерактивного навчання.

За підсумками курсу ви зможете: застосовувати інтерактивний формат уроків; створювати та керувати онлайн-класами; автоматизувати розсилку і перевірку домашніх завдань; працювати з учнями дистанційно; використовувати відеоконференцзв'язок для уроків; професійно розвиватися; залучити та зацікавити учнів; використовувати Microsoft Teams і додатки Apple для навчального процесу.

Опануємо змішане навчання

Посилання на курс. Платформа: EdEra. Мова: українська.

Онлайн-курс для викладачів та працівників адміністрації про дистанційне навчання та застосування технологій дистанційного навчання в умовах карантину.
Курс охоплює такі питання: що таке змішане навчання; основи планування курсу; ефективне оцінювання; види навчальної діяльності; технології та інструменти; залучення студентів; забезпечення рівних умов, інклюзивність; комунікація; відкриті ресурси; єдина навчальна платформа; основи ефективного курсу. 

Ви дізнаєтеся: як ефективно поєднати онлайн- та офлайн-навчання; як визначити цілі курсу та сформулювати результати навчання; які види діяльності застосовувати у змішаному навчанні; які відкриті освітні ресурси та інструменти краще використовувати; що важливо враховувати під час адаптації матеріалу; як залучати студентів і стимулювати внутрішню мотивацію; як забезпечити академічну доброчесність; як здійснювати оцінювання та контроль знань; як забезпечити ефективну комунікацію між викладачами та студентами; з чого складається та як працює платформа електронного навчання.

Карантин: онлайн-сервіси для вчителів

Посилання на курс. Платформа: Дія. Цифрова освіта. Мова: українська.

Цей курс є оперативною відповіддю на світовий виклик, зумовлений поширенням коронавірусу. 

Упродовж занять ітиметься про алгоритми та комунікацію вчителів і учнів на період дистанційного навчання, а також набір сервісів і специфіку їх використання для вчителів, зокрема: Google Classroom, Microsoft Teams, Cisco Webex, Zoom, Class Dojo, Classtime, Viber та інші. 

Ви навчитеся: комунікувати з учнями; користуватися онлайн-сервісами; створювати відеоконференції; збирати файли з роботами; ставити оцінки онлайн; контролювати виконання завдань; використовувати соціальні мережі; створювати контрольні роботи; надавати консультації учням; створювати віртуальну вчительську.

Школа для всіх: Безпечне шкільне середовище

Посилання на курс. Платформа: ВУМ on-line. Мова: українська.

Уже два роки в Україні існує закон про запобігання булінгу. Це надзвичайно важливий крок для створення безпечного середовища для учнів у школі. Та чи готові ми насправді захищати учнів від цькування?

Згідно з дослідженням, більше половини ЛГБТ-підлітків піддаються фізичним знущанням, 90% потерпають від словесного цькування через свою сексуальну орієнтацію чи ґендерну експресію. Понад 60% таких дітей жодного разу не повідомляли про це працівників школи, бо впевнені, що шкільний персонал не буде втручатися або ж їхні дії не матимуть ефекту. Зрештою, 55% з тих, хто звертався до шкільних працівників, отримали вказівку не звертати уваги на цькування.

Булінг і байдужість дорослих впливає на стан психічного здоров'я учнів, їхні академічні здібності та бажання продовжувати навчання. Учні, що потерпають від булінгу, частіше мають прояви депресивних станів, а також підвищений ризик до вчинення самогубства. Що потрібно зробити, аби змінити цю ситуацію? 

Цей курс допоможе: виявляти та попереджувати булінг; дізнатися, як правильно спілкуватися із ЛГБТ-учнями та вибудовувати з ними довірливі стосунки; розібратися в таких поняттях, як сексуальна орієнтація, ґендерна ідентичність, ґендерна експресія тощо; отримати поради щодо роботи з батьками підлітків; познайомитися з практичними прийомами створення толерантного та безпечного середовища в школі.

Мовний менеджмент в освіті та комунікативні стратегії

Посилання на курс. Платформа: Є-мова. Мова: українська.

Мовою освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти є державна мова. З вересня 2020 року школи, у яких повністю або частково до цього моменту навчання відбувалося російською мовою, мають узгодити весь освітній процес із новим освітнім та мовним законодавством України. 

Для ефективного впровадження такої норми розроблено цей курс, спрямований на підвищення мовленнєвих і комунікативних компетентностей вчителів та інших учасників освітнього процесу, а також здобуття нових знань про процеси мовного управління в освіті. 

Автори курсу прагнуть збільшити обізнаність педагогів щодо реалізації ефективних методів мовного менеджменту в освіті, використання сучасних комунікативних інструментів задля якомога комфортнішого переходу учасників освітнього процесу на навчання державною мовою.
Метою курсу є покращити загальний рівень володіння державною мовою; мотивувати впровадити здобуті знання в освітній процес. 

Курс розроблено таким чином, аби сприяти формуванню конструктивного діалогу та доланню стереотипів щодо несприйняття української мови в освітньому просторі.


« повернутися

Вхід для адміністратора